Co zrobić, żeby pierogi nie kleiły się podczas mrożenia?
Pierogi to danie, które uwielbia większość Polaków. Robimy je na słono, ostro i słodko. Uwielbiamy wersje z dodatkiem smażonej cebulki i takie z kwaśną śmietaną. Dodajemy do nich owoce i twaróg. Coraz częściej można się też spotkać z całymi Festiwalami na cześć pierogów. Czas świąteczny to też okres, kiedy robimy dużo pierogów. Często później okazuje się, że mamy ich zdecydowanie za dużo i pojawia się pomysł zamrożenia ich. Problem pojawia się wtedy, kiedy pierogi zaczynają się kleić ze sobą. Z tego powodu później rozwalają się podczas gotowania i wylatuje z nich cały farsz. Co zrobić, żeby uniknąć tej sytuacji i jak radzić sobie z mrożeniem pierogów?
Mrożenie surowych pierogów
Istnieją dwie szkoły mrożenia pierogów. Jedna mówi, że powinniśmy robić to jeszcze przed ugotowaniem. Niestety sposób ten nie nadaje się do wszystkich rodzajów pierogów i powinniśmy stosować go wtedy, kiedy ich farsz jest wcześniej ugotowany. W innym przypadku możemy sprawić, że pierogi po rozmrożeniu i ugotowaniu będą jeszcze surowe w środku. Jeśli chcemy skorzystać z tego sposobu, to ulepione pierogi układamy obok siebie na tacy z papierem do pieczenia. Niesamowicie istotne jest to, żeby się nie dotykały. Tacę wkładamy do zamrażalnika na dwie godziny i czekamy aż pierogi się wstępnie zamrożą. Po tym czasie możemy przełożyć je do torebek foliowych, a tacę wyjąć. Tak zamrożone pierogi mogą być przechowywane w zamrażarce nawet 3 miesiące.
Mrożenie ugotowanych pierogów
Ten sposób będzie idealny wtedy, gdy już zrobiliśmy pierogi i wyszło ich zdecydowanie zbyt dużo. Doskonale sprawdzi się też przy takich pierogach, do których kładziemy surowy farsz. Musimy jednak pamiętać, żeby nie przesadzać z czasem gotowania, ponieważ mogą się one bardzo szybko rozgotować i rozpaść.
Ugotowane pierogi musimy polać olejem i dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do woreczków i włożyć do zamrażalki. Tak mrożone danie może leżeć tylko 4 tygodnie. Dużym plusem takiego sposobu przechowywania pierogów jest to, że po wyjęciu z zamrażalki możemy je od razu wrzucić na patelnię.
Czy istnieje jakiś lepszy sposób na mrożenie pierogów?
Zdecydowanie tak! Jest to sposób, który mówi, że powinniśmy gotować pierogi ale nie do momentu jak będą miękkie, tylko przez nie więcej jak 30 sekund. Po tym czasie należy je odcedzić i przełożyć na tacę, która jest wyłożona papierem do pieczenia i natłuszczona. Podobnie jak przy surowych pierogach musimy włożyć to do zamrażalnika i dopiero po 2 godzinach przełożyć do woreczków foliowych.